Saturday, September 13, 2014

JAPAN - Expenses Summary

Assalammualaikum and good day!

Sebagai seorang backpacker budget itu jadi no.1 sepanjang travel. Sebelum aku ke Japan ni ramai cakap kalau nak ke Japan at least kena sediakan RM10 ribu!! perrghhhh, gila 10K~ aku boleh pergi Europe 3weeks-1bulan dengan budget tu tau. Kepada backpacker diluar sana no worries, RM3k dah cukup dah masuk flight and accommodation.

Jom tengok berapa expenses aku ke Japan selama 10hari 9malam dan covered tempat berikut:

1. Tokyo
2. Takayama
3. Shirakawa-Go
4. Kyoto
5. Nara
6.Osaka
7. Hiroshima
8. Miyajima Island


1. Accommodation

Khaosan World Asakusa Hostel – 2500Yen
Khaosan Tokyo Ninja, Tokyo – 2200Yen
J-hoppers Takayama – 2800Yen
Oki's Inn, Kyoto – 4600Yen
Hotel Mikado, Osaka – 3000Yen
Hotel Toyo, Osaka – 1600Yen
Tour Shirakawa-go : RM106

Total Accommodation : RM700

2. Transportation

Flight KL-Tokyo : RM345( inc. Baggage 20kgs+Meals)
Flight Osaka-KL : RM439 ( inc. Baggage 20kgs+Meals)
JR Pass : RM945

Total : MYR1,729

3. Food

RM50 (bawa dari Malaysia)
Total Food : RM50 (other daily foods included in daily expenses)

4. Daily Expenses

DAY1: RM3.30
DAY 2: RM42.00
DAY 3: RM20.00
DAY 4: RM56.10
DAY 5: RM71
DAY 6: RM98
DAY 7: RM25
DAY 8: RM41
DAY 9: RM84
DAY 10: RM7.70

Total Daily Expenses : RM448

TOTAL EXPENSES: RM2,927 (10hari/8areas)

Hah, terkejut!... Aku berterima kasih sebab ada JR Pass yang cover 95% tempat yang aku pergi.

Kat atas tu tak termasuk shopping. Shopping aku RM704 termasuk 3 helai baju HRC dan sehelai baju Tokyo Disneyland. Yang tu je dah RM350.. so kalau souvenir untuk kawan-kawan tu RM200 pun cukup dah.

Happy and keep travelling!!!


2 comments:

  1. Thank you so much for sharing. I enjoyed reading all the entries esp part jumpa kawan jepun hemsem!

    ReplyDelete
  2. Thank you so much for sharing. I enjoyed reading all the entries esp part jumpa kawan jepun hemsem!

    ReplyDelete