Saturday, June 18, 2011

Siem Reap, Cambodia: Shopping, Night Market

Assalamualaikum....

Hello!! Entry ini aku nak cerita pasal shopping di Siem Reap. Apa yang best kan?

Bagi peminat shawl macam aku ni sini memang syurga nak beli silk shawl. Sedap dipakai, sejuk pulak tu. Harga dia palng murah aku dapat RM6 sehelai. Cantik, tapi ada shawl yang ada lambang angkor wat, dan aku rasa bagi musli memang tak sesuai lak pakai shawl macam tu kan. So aku beli yang ada lambang bunga can corak pasley. Borong wey...

Di Seam Reap terdapat dua night market iaitu Noon Night Market dan Angkor Night Market. Noon night market ni macam betul-betul night market. lebih sempoi dan banyak pilihan yang paling penting lagi murah dari Angkor Night Market. Tempat ni bersebelahan je. Angkor night market ni macam dalam bangunan dan banyak kedai-kedai kecil. macam tak ramai orang masuk sini, tapi barang-barang dia special-special juga la. Korang kena jalan dua-dua tempat ye.

Kalau korang stay di The Seam Reap Hostel macam aku bagi contoh kat entry Angkor Wat/Angkor Thom


Kalau macam aku stay di Kingdom Angkor Hotel, agak jauh la dari hotel tu. Kena naik Tut-Tut, tak mahal dalam USD2 je kalau tak silap.
Dari Angkor Kingdom ke Night Market
Walaupun di Cambodia ini kebanyakkannya menggunakan matawang USD berbanding matawang mereka sendiri, tapi harga barangan tetap berpatutan Tak ada la mahal sangat.

Noon Night MarketAngkor Night Market
Kat sini banyak ada jual benda pelik-pelik. First time aku tengok ada jual kalajengking dalam arak. Benda ni untuk dimakan. Tah apa la rasa dia kan. kembang lak tekak aku. Aku tak tahu berapa banyak duit aku labur kat sini. Tapi memang agak best la shopping dia. hehehe..


Seramik dan ????
Dan korang jangan lepaskan peluang untuk fish massage. Tapi orang kata fish massage ni ada bahayanya. Tapi time ni baru-baru fames fish massage ni, so we tried. cuma USD1 je kot, siap ada bahu massage lagi. Tapi kalau korang tak nak dia massage cakap tak payah je, dorang pun happy tak penat. Heehehehe..

Dia duk excited explain kat aku, dan aku layan je pastu blah.hihihi
Aku tak tahu la tahap kualiti benda ni, tp mahal gak
 Banyak jual blouse, long skirt macam kat thiland tu. Tapi semua ni made in Cambodia ye.


 Esok nak balik dahhh.....

No comments:

Post a Comment